Top activități pentru o ședere plăcută în Căminul de bătrâni Maria-Constanța

Top activități pentru o ședere plăcută în Căminul de bătrâni Maria-Constanța

  • Post comments:0 Comments

Când ne referim la activitățile ce se pot desfășura în cadrul unui cămin de bătrâni, sunt mulți factori de luat în calcul. Nu numai că este important să luăm în considerare orice limitări fizice, ci și abilitățile cognitive. Din fericire, mai multe activități distractive și captivante, cum ar fi jocurile de societate, grădinăritul și evenimentele sociale cu diverse gustări, sunt perfecte pentru rezidenții căminelor de bătrâni.

Cea mai mare provocare constă în corelarea activității potrivite cu capacitățile fizice și cognitive individuale ale fiecărui rezident. Terapeuții recreaționali trebuie, de asemenea, să lucreze îndeaproape cu personalul de asistență medicală pentru a alege o activitate care va fi cea mai benefică pentru nevoile fiecărui rezident în parte. Activitățile se pot desfășura individual sau în grup dacă o anumită activitate este potrivită pentru un anumit număr de rezidenți.

În cele ce urmează, am inclus o gamă largă de activități care se încadrează în trei categorii de bază, dar poate exista o oarecare încrucișare între categorii, astfel încât o anumită activitate ar putea îndeplini mai multe nevoi sau obiective de îngrijire.

Activități sociale pentru rezidenții căminului de bătrâni

Aceste activități sunt concepute pentru a menține rezidenții relaxați și distrați, dar multe oferă beneficii fizice și mentale, de asemenea.

Petreceri aniversare

Există multe oportunități de activități aici. Unii rezidenți ar putea dori să ia parte la decorarea unei camere pentru petrecerea unui coleg. Alții ar putea dori să ajute la coacerea și decorarea unui tort. Petrecerea ar putea fi organizată ca un eveniment privat pentru rezident și familia sa, sau poate include colegi rezidenți, în funcție de preferințele persoanei care își sărbătorește aniversarea.

Picnic în curte

Dacă vremea permite, se poate organiza o adevărată ieșire la iarbă verde în grădina căminului, cu amenajarea unei zone pentru grătar. Personalul din bucătărie se poate organiza pentru a oferi câteva feluri secundare, cum ar fi salate sau garnituri. Mesele se pot lua în aer liber, fiind urmate de plimbări ușoare sau de discuții pe diverse teme.

E timpul pentru o poveste

Această activitate cuprinde diverse lucruri. Desigur, personalul căminului poate citi rezidenților diverse cărți, dar cu toate acestea, o alternativă interesantă ar fi ca seniorii să-și spună poveștile tinerilor angajați din cadrul personalului. Mulți tineri sunt fascinați de istorie și sunt uimiți că a existat viață înainte de internet si telefoane inteligente. Prin urmare, poveștile despre viața de după război, vizionarea pentru prima dată la televizor și progresele tehnologiei și așa mai departe sunt primite cu nerăbdare de tineri. Fiecare persoană are o poveste diferită de împărtășit, iar aceste istorii personale prețioase merită reluate.

Jocuri de masă și cărți

Rezidenții pot fi grupați în funcție de abilitățile lor cognitive pentru a juca jocuri la diferite niveluri. Jocurile de cărți, table, șah sau remy sunt extrem de populare printre rezidenți, iar aceștia pot juca pentru mici trofee și premii.

Activități fizice

Aceste activități sunt menite să promoveze sănătatea fizică, dar și buna dispoziție psihică.

Exerciții și gimnastică

Această activitate ar putea include exerciții ușoare, cu mișcări care sunt adaptate capacităților fizice ale rezidenților. Săritul, aruncarea și lovirea mingilor mari și ușoare (cum sunt cele de plajă) oferă, de asemenea, activitate fizică și stimulare mentală. Unele activități pot fi potrivite chiar și pentru persoanele aflate în scaun cu rotile, pentru că acestea își pot folosi brațele pentru diverse exerciții sau jocuri cu mingea.

Antrenamente de întindere și rezistență

Aceste activități implică adesea ca rezidenții să folosească benzi elastice mari pentru a-i ajuta să se întindă, să-și tonifice și să-și întărească brațele și picioarele. Aceasta ar putea fi o activitate plăcută de dimineață pentru a ajuta la revigorarea rezidenților.

Stimularea senzorială

Aceste activități sunt mai potrivite pentru rezidenții aflați în pat cu abilități cognitive diminuate și pot include aromaterapie, stimulare audio, cum ar fi ascultarea de CD-uri cu sunete ale naturii sau terapii tactile care implică ca un rezident să-și folosească degetele pentru a simți texturi, de la moale la stare brută.

Terapia cu animale de companie

Această activitate oferă voluntarilor o oportunitate excelentă de a aduce animale de companie certificate pentru terapie în unitate, cu care rezidenții pot interacționa. A mângâia un câine sau o pisică poate fi foarte terapeutic pentru iubitorii de animale și poate chiar atrage din cochilie unii rezidenți mai rezervați.

Grădinărit

Această activitate înregistrează o renaștere a popularității. Unii rezidenți s-ar putea bucura să cultive plante într-o grădină sau să planteze flori în ghivece. Deși mulți rezidenți ai căminului de bătrâni nu mai sunt capabili să întrețină singuri o grădină tradițională de legume sau flori, angajații căminului îi ajută pe rezidenți lucrând alături de ei sau lucrând sub îndrumările lor. Cel puțin, această activitate oferă rezidenților aer curat, soare și stimulare mentală, care este foarte necesară pentru a ține la distanță plictiseala și depresia.

Meşteşuguri

Meșteșugurile oferă divertisment pentru rezidenți, dar și promovează dexteritatea manuală. De asemenea, pot oferi rezidenților un sentiment de realizare și un scop care poate fi foarte benefic pentru starea lor de spirit.

Cusut și croșetat

Aceasta ar putea include activități simple de cusut manual sau croșetat, dar, spre exemplu, se pot organiza sesiuni regulate de matlasare în care rezidenții lucrează la pilote de casă care sunt ulterior scoase la licitație pentru a ajuta la furnizarea de bani pentru finanțarea altor activități. Rezidenții care s-au bucurat anterior de aceste tipuri de meșteșuguri și au încă dexteritatea de a le face pot petrece cu bucurie multe ore creând pălării, eșarfe, pături pentru poală și multe alte articole utile.

Ornamente de sărbători

Cu ocazia diverselor sărbători sau evenimente speciale, se pot confecționa ornamente și decorațiuni din hârtie, lemn sau materiale plastice. Această activitate este de obicei mai potrivită persoanelor cu capacități fizice și cognitive mai mari.

Chiar dacă un terapeut recreațional trebuie să adapteze activitățile la capacitățile fiecărui rezident, este important să obțină părerea rezidenților despre ceea ce ar dori să facă. Nu este un secret pentru nimeni că oamenii sunt mai înclinați să ia parte la activități care se potrivesc intereselor lor și nu știi niciodată de unde va veni următoarea idee grozavă de activitate.

Lasă un răspuns